12 posts / 0 new
Last post
DrewB
Offline
Last seen: 2 years 1 week ago
Joined: 06/28/2017
xAPI to SQL server or tableau

Has anyone use the xAPI option to actually send data to tableau or just a SQL server for running reports? Our organization has data centers and reporting tools. I'm looking for the best way to get data out to them and the xAPI configuration seems like the most out of the box way. Thanks!

axel
Offline
Last seen: 4 days 14 hours ago
Staff
Joined: 09/25/2013
Hi Drew,

Hi Drew,

xAPI is designed to store data in a LRS (most of them rely on a NoSQL data store).

The best is to run some queries on your LRS in order to extract the data you need for your analysis.

Storing all the data from statements in a SQL database would involve huge amount of data (that's why LRS are designed with NoSQL stores).

For me there are 2 options: run reports in the LRS or extract the data you need from the LRS (kind of "cube") and import it to your datamining tools.

Best regards

DrewB
Offline
Last seen: 2 years 1 week ago
Joined: 06/28/2017
Setup documents

Thank you for your reply. I've setup a trial with Learning Locker and I just need to figure out how to get data over to it. I thought there was a setup guide but I can't find it. Opigno asks for a location, username, and password. I give it those but it just errors with access denied. I don't think I've configured Learning Locker correctly. So there is a setup guide someplace I am just missing? Thanks again! Drew

axel
Offline
Last seen: 4 days 14 hours ago
Staff
Joined: 09/25/2013
Hi Drew

Hi Drew

Yes, this is explained on pages 94 and 95 of our user manual, that is available here: 

https://www.opigno.org/170714_Opigno_User-Manual.pdf

DrewB
Offline
Last seen: 2 years 1 week ago
Joined: 06/28/2017
Learning Locker updated

Thank you for your reply. I think Learning Locker has updated their pages, they provide a key, secret, and a basic auth string. They don't list them as username\password anymore. I'll experiment with the three items they provide and see if I can get it to work. Thanks again!

DrewB
Offline
Last seen: 2 years 1 week ago
Joined: 06/28/2017
Connected

I had two problems that took a few minutes to figure out, adding here for anyone in the future: User = Key Password = Secret

Also, when you create a Store in Learning Locker it automatically creates a client, and you need to be using the pair together. I had made my own client thinking I needed to, and the store + client combination wasn't working. So make the store and then use the provided client to get the username\password, er, key\secret. Thanks!

markusd1984
Offline
Last seen: 5 months 4 days ago
Joined: 10/05/2017
LRS Connection - Opigno can't communicate 500 error

Thanks for sharing, I was so happy that I finally managed to set up LL and get the UI working but didn't find the client's user/password, figured it must be the key/secret and saw your post.

I still have a problem though, when playing a course with a tincan module it gives me a 500 error, Opigno can't communicate with the LRS of LL ?

Also noticed under Opigno Statistics (displayed as "LRS stats" in manual) I only get the Dashboard listed but not the Course content and Quizzes report.

Is there any way I can check that Opigno is able to connect to LRS or find out why it's not communicating with LRS?

[UPDATE 1] Turns out that with current LL install script permissions where missing to write to folders, fixed that and now the connection issue 500 is gone

BUT i got a new one, 400 communication error - The guys from LL said it's due to an invalid request (to xAPI). It's trying to PUT this to state as application/json: index.html#/list/CA3QDQcrwkWMh6NeMcbV3YLrmh8i4Wki/preview

Hopefully, Opgino can help to investigate, soo close to get it working :)

Amermod
Offline
Last seen: 1 year 9 months ago
Staff
Joined: 10/21/2015
Hi markusd1984,

Hi markusd1984,

The problem can be a firewall problem or the endpoint that is malformed..
Can you share your endpoint please ? So we can clear it out.
The endpoint should look like this: http://mylrswebsite.com/data/xAPI/

Thanks.
Best regards,
  Allan

markusd1984
Offline
Last seen: 5 months 4 days ago
Joined: 10/05/2017
Hi Amermod,

Hi Amermod,

I am running Opigno on Windows XAMPP with LL in a Ubuntu VM, access the site as localhost.

I changed the index.html inside the tincan module that gets uploaded to contain the quotation marks from

var url = 'index.html#/list/' + id + '/preview';

to

var url = '"index.html#/list/' + id + '/preview"';

Now I can access and run the lesson without getting communication error, but my problem is now twofold.

1) Accessing the lesson with a test user, the activity seems to be not recorded or fully displayed. See: In the Admin dashboard under the test course it shows only 1 number of user which is the admin user I used before to run the course as well. In the course statistic, it shows in the student results only the admin, not my test user. When I go to the test user, it doesn't show any Courses results but under "My results" within the test user it lists the activity.

Am I missing something that the entire course is not displayed as a result?

2) Now when I access the module with the testuser, after completing it I can't access the lesson anymore, getting

"Access forbidden" Error 403 from apache displayed.

You don't have permission to access the requested object. It is either read-protected or not readable by the server.

I set up another lesson, accessed it with that user and it plays the tincan module fine but when I want to start the lesson again I receive the same error (even though I set the course with unlimited attempts and no time limit.)

please help, thanks :)

markusd1984
Offline
Last seen: 5 months 4 days ago
Joined: 10/05/2017
Access forbidden

UPDATE any new courses with new lessons and questions containing tincan are not accessible by the user returning Access forbidden Error 403 (without having modified anything!)

Could this be just my apache issue or something Opigno causes? How best to troubleshoot this? Error log brings up

[Fri Oct 06 16:59:31.053527 2017] [core:error] [pid 12880:tid 1908] (20024)The given path is misformatted or contained invalid characters: [client 127.0.0.1:61370] AH00127: Cannot map GET /opigno_lms-7.x-1.27/sites/default/files/opigno_tincan_extracted/microsoft-word-2016-mac-tincan-dEhje1-V_1/scormcontent/%22index.html HTTP/1.1 to file, referer: http://localhost:8080/opigno_lms-7.x-1.27/sites/default/files/opigno_tin...

dquez9
Offline
Last seen: 3 months 5 days ago
Joined: 04/19/2018
markusd1984, I've been

markusd1984, I've been reading and following what seems to be a complicated process of setting up the endpoint for tin can LRS. To my understanding error 400 is a cookie browser problem. Could it be that the xAPI is trying to access the page in GET mode and your site is not allowing it. Also, I'm trying to set up endpoint for my tincan lrs, but looking for free or an inexpensive external 3rd party learning record store or using my own subdomain as a xAPI endpoint. Where do you advise to look for directions to do this?

thanks Dan

iamsaanvig
Offline
Last seen: 1 year 9 months ago
Joined: 12/07/2017
requesting for account

Hi, i am politely requiting to allow me to create new account